Olen Anne. Kolmen lapsen äiti. Olen poronhoitaja ja luontoyrittäjä ammatiltani. Tykkään tehdä töitä eläinten parissa. Angeli reindeer farm on toiminimiyritykseni. Meillä vieraillessa tuet vastuullista paikallista pienyrittäjää. Yritykselläni on Green activities vastuullisuus sertifikaatti vuosilta 2020-2024 ja yritykseni on käynyt läpi Sustainable Travel Finland ohjelman samoina vuosina. Haluan näillä todentaa asiakkailleni yritykseni vastuulliset valinnat.

Teen perinteisiä käsitöitä, joissa käytän enimmäkseen luonnonmateriaaleja kuten männynjuurta, poronnahkaa, kalannahkaa ja kalannikamia. Teen myös koruja lasihelmillä punoen. Kodassamme on pieni lahjakauppa josta löydät käsitöitäni. Myytävänä on myös kauniita poronsarvia.

Pidän yllä kahta Instagram tiliä.

@karhukoru tili on koruilleni.

@angelireindeer kertoo omavaraisesta luonnonläheisestä elämästämme.

Kotona puhumme Inarinsaamea. Inarinsaamea puhuu vain noin 500 henkilöä. Uhanalaisen kielen elvytyksestä kuulet porotilavierailullamme.  

Mieheni on Janne. Hän on ammatiltaan poronhoitaja. Jannella ja hänen äidillään on Jounin poro poronlihamyymälä Inarissa. Myymälän perusti Jannen edesmennyt isä Jouni Angeli. Myymälästä voi ostaa meidän perheen itse jalostamaa poronlihaa. Janne kalastaa ja metsästää tuoden näin lähiruokaa pöytäämme. Janne osaa korjata kaiken :) Jannen suku on hoitanut poroja yli 400 vuotta. Minunkin suvulla on ollut aiemmin poroja. Olemme ylpeitä voidessamme jatkaa poronhoitoa lastemme kanssa. 

Pyrimme omavaraisuuteen monissa asioissa. Kalastamme ja metsästämme. Keräämme marjoja sekä muita luonnonantimia. Kotonamme on kasvimaa. Kasvatamme suuren osan perheemme kasviksista. Multaa kasvimaalle teemme itse neljässä kompostorissa. Korjaamme mieluummin vanhaa kuin ostamme uutta. Kerron mielelläni porotilan vieraille näistä perheellemme tärkeistä asioista.

Tuemme alueen pörriäisten hyvinvointia eri aikaan kukkivilla lajeilla ja monilla ötökkähotelleilla. Kasvilajeina suosimme paikallisia pörriäisten suosikkeja, kuten Villapaju, Lapinnauhus ja Pihlaja.

Huollamme vuosittain porotilamme 12 linnunpönttöä. Raportoimme lintuhavainnot maailman suurimmalle luonnonsuojelujärjestölle Birdlife.

Kiitos kun tuet vastuullista pienyrittäjää.

Anne


YMPÄRISTÖPOLITIIKKAMME

Angeli reindeer farm pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta toimillaan.  Pyrimme säästämään luonnonvaroja tuleville sukupolville. Kierrätämme jätteet ja suojelemme ympäröivää luontoa monin tavoin toimissamme. Asiakkaamme voivat myös kierrättää jätteensä meillä vieraillessaan. Luonnonläheisellä vierailulla kerromme tarinoiden kautta vierailijalle miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on. Porotilavierailumme on ainutlaatuinen ja uniikki tuote. Vierailu perustuu olemassa olevaan aitoon paikalliseen kotiin, kulttuuriin ja poronhoitajan työhön.

Olemme poronhoitajia ammatiltamme. Poromme laiduntavat vapaana perinteisen saamelaisen poronhoidon tapaan. Poro on meille elinkeino, ruokaa, kulttuuri, saamenkielet, perinnetiedot, vaatetus, käsityömateriaalit, luonto, historia, kaikki! 

Linnuille olemme rakentaneet 12 linnunpönttöä porotilamme läheisyyteen ja huollamme niitä vuosittain. Ruokimme huolellisesti lintuja koko talvikauden ajan. Pörriäisille kasvatamme kesäisin eri aikoihin kukkivia kasveja. Joka kesä laajennamme pörriäisten alueita. Kasaamme myös risuja ja lahopuita elinpaikoiksi hyönteisille.

Perinteiset käsityöni valmistuvat luonnonmateriaaleista. Valmistan käsitöitä männynjuurista, kalan ja poronnahasta, sekä kalannikamista. Valmistan käsitöitä perheen omaan käyttöön ja niitä voi tutkia ja ihastella vierailuilla. Käsitöitä on myös myytävänä vaihteleva valikoima porotilan lahjapuodissa. 

Luonnonmateriaalit näkyvät vahvasti porotilallamme. Kylteissä, koristeissa ja oppaan vaatteissa. Siitä voi matkailija inspiroitua käyttämään oman kodin sisustuksessa luonnosta löytyviä materiaaleja massatuotettujen ja kaukaa tuotujen muovisten tavaroiden sijaan.

Porotilavierailumme antaa vierailijalla tietoa saamelaisten historiasta ja saamenkielten elvytyksestä tarinoiden, kirjojen ja käsitöiden kautta.

Kerromme asiakkaille omavaraisesta elämäntyylistämme. Kuinka elämme luonnon keskellä luontoa kunnioittaen.

Angeli reindeer farm haluaa tuoda vastuullista tekemistään näkyväksi Green activities sertifikaatilla vuosilta 2020-2024.

Angeli reindeer farm on läpäissyt vastuullisen matkailun ohjelman Sustainable Travel Finland vuosina 2021, 2022 ja 2023.

Angeli reindeer farm on tehnyt Sitoumus 2050 Luontoa kunnioittavasta päätöksenteosta. 

Viisihenkisen perheemme hiilijalanjälki on ilmastodieetti.ymparisto.fi laskurilla laskettuna 4000kgCO2e.

Angeli reindeer farmin seuraava askel on laskea yrityksen oma hiilijalanjälki. Asiakkaan hiilijalanjälki lasketaan myös. Tämä tulee olemaan haaste, mutta kiinnostava sellainen!

Kuvia kasvimaamme sadoista ja luonnon antimista.