Angelit

Kuvan perheestämme otti Tytti Bräysy @tyttitupuna

Perheemme työskentelee poronhoidon parissa kolmessa sukupolvessa.

Olen Anne (toinen vasemmalta). Kolmen lapsen äiti. Olen poronhoitaja ja luontoyrittäjä ammatiltani. Tykkään tehdä töitä eläinten parissa. Angeli reindeer farm on toiminimiyritykseni. Meillä vieraillessa tuet vastuullista paikallista pienyrittäjää. Teen perinteisiä käsitöitä. Käytän enimmäkseen luonnonmateriaaleja kuten männynjuurta, poronnahkaa, kalannahkaa ja kalannikamia. Teen myös koruja lasihelmillä punoen. Kodassamme on pieni lahjakauppa josta löydät käsitöitäni. 

Pidän yllä kahta Instagram tiliä.

@karhukoru tili on koruilleni.

@angelireindeer kertoo omavaraisesta luonnonläheisestä elämästämme.

Kotona puhumme Inarinsaamea. Inarinsaamea puhuu vain noin 300 henkilöä. Uhanalaisen kielen elvytyksestä kuulet porotilavierailullamme.  

Mieheni on Janne (ensimmäinen vasemmalta). Hän on ammatiltaan poronhoitaja. Janne kalastaa ja metsästää tuoden lähiruokaa pöytäämme. Hän osaa korjata kaiken. Jannen suku on hoitanut poroja yli 400 vuotta. Minun suvussa on ollut poroja ennen talvisotaa. Olemme ylpeitä voidessamme jatkaa poronhoito perinnettä lastemme kanssa. Porojemme hyvinvointi on tärkein prioriteettimme.

Pyrimme omavaraisuuteen monissa asioissa. Kalastamme ja metsästämme. Keräämme marjoja sekä muita luonnonantimia. Kotonamme on kasvimaa. Kasvatamme suuren osan perheemme kasviksista. Multaa kasvimaalle teemme itse neljässä kompostorissa. Korjaamme mieluummin vanhaa kuin ostamme uutta. Tuemme alueen pörriäisten hyvinvointia eri aikaan kukkivilla lajeilla ja monilla ötökkähotelleilla.

Kiitos kun tuet vastuullista pienyrittäjää.

Anne


YMPÄRISTÖPOLITIIKKAMME

Angeli reindeer farm pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta toimillaan.  Pyrimme säästämään luonnonvaroja tuleville sukupolville. Kierrätämme jätteet ja suojelemme ympäröivää luontoa monin tavoin toimissamme. Luonnonläheisellä vierailulla kerromme tarinoiden kautta vierailijalle miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on. Porotilavierailumme on ainutlaatuinen ja uniikki tuote. Vierailu perustuu olemassa olevaan aitoon paikalliseen kotiin, kulttuuriin ja poronhoitajan työhön. Vieraita varten ei rakenneta uutta tai osteta ylimääräistä.

Olemme poronhoitajia ammatiltamme. Poromme laiduntavat vapaana perinteisen saamelaisen poronhoidon tapaan. Poro on meille elinkeino, ruokaa, kulttuuri, saamenkielet, perinnetiedot, vaatetus, käsityömateriaalit, luonto, historia, kaikki! 

Linnuille olemme rakentaneet 14 linnunpönttöä porotilamme läheisyyteen ja huollamme myös pönttöjä. Ruokimme huolellisesti lintuja koko talvikauden ajan. Pörriäisille kasvatamme kesäisin eri aikoihin kukkivia kasveja. Joka kesä laajennamme pörriäisten alueita. Kasaamme myös risuja ja lahopuita hyödynnettäväksi hyönteisille.

Perinteiset käsityöni valmistuvat luonnonmateriaaleista. Valmistan käsitöitä männynjuurista, kalan ja poronnahasta, sekä kalannikamista. Tuotteet valmistetaan perheen omaan käyttöön ja niitä voi tutkia ja ihastella vierailuilla. Käsitöitä on myös myytävänä vaihteleva valikoima porotilallamme. Luonnonmateriaalit näkyvät vahvasti porotilallamme. Siitä voi matkailija inspiroitua käyttämään oman kodin sisustuksessa luonnosta löytyviä materiaaleja massatuotettujen ja kaukaa tuotujen muovisten tavaroiden sijaan.

Porotilavierailumme antaa vierailijalla tietoa saamelaisten historiasta ja saamenkielten elvytyksestä tarinoiden, kirjojen ja käsitöiden kautta.

Angeli reindeer farm haluaa tuoda vastuullista tekemistään näkyväksi Green activities sertifikaatilla. 

Angeli reindeer farm on läpäissyt vastuullisen matkailun ohjelman Sustainable Travel Finland vuosina 2021, 2022 ja 2023.

Angeli reindeer farm on tehnyt Sitoumus 2050 Luontoa kunnioittavasta päätöksenteosta. 

Viisihenkisen perheemme hiilijalanjälki on ilmastodieetti.ymparisto.fi laskurilla laskettuna 4000kgCO2e.


Kuvia kasvimaamme sadoista ja luonnon antimista.